Long John

Avisbud og svajer i Kastrup

Pengene var små, og lommepenge eller karakterpenge var et ukendt begreb, da jeg var barn. alså måtte jeg tjene dem selv. Jeg startede som avisbud ved Skottegårdens Vin og Tobak. Ejeren hed Hansen og jeg ved ikke helt hvornår jeg startede, men i min konfirmationssang står, at jeg er avisbud, så det må være før det.
Jeg startede søndag morgen, meget tidligt, med at lægge sektionerne i aviserne sammen. Der var både Berlingeren, Politiken og Information. Så blev de pakket i taskerne og op på long-john'en og afsted gik det. Først et hurtigt besøg ved bageren, hvor jeg købte et par basser, og derefter ud på ruten. Folk skulle helst have deres avis inden 7 og senest kl. 8, og hvis jeg kom senere, var der altid nogle, der klagede. Det fik jeg 35 kr. for om ugen - velhavende ung mand!!!

Skottegårdens Vi & Tobak

Kort tid efter blev jeg også bud hver eftermiddag, og kørte varer ud til kunderne. Det var meget almindeligt dengang og tidligere, at forretninger havde et bud eller to ansat til at køre varer ud til folk. Cykelbudene i København blev i folkemunde kaldt svajere, og de var kendt for altid at have en kvik eller flabet bemærkning klar, hvis folk råbte ad dem eller kom dem på tværs. Man havde jo travlt. Jo flere ture - jo flere drikkepenge! Det var nu mest dem i det indre København, herude i Kastrup, kunne det jo være en, der vidste, hvem man var. Der var 30 øl i en kasse, og der kunne lige være fire kasser på en Long John.
Så var det op på nakken, op til kunden og smile stort, og sætte på plads i køkkenet. Det gav som regel bonus i form af gode drikkepenge. Hvis ikke, kunne de hente deres varer udenfor døren næste gang. For det meste var drikkepengene en ikke uvæsentlig del af min ugeløn.

Ølkasser

Sådan så øl- og sodavandskasserne ud dengang. De var lavet af tre og der var 50 flasker i hver. Det kunne være en drøj omgang at slæbe 3-4 af den slags op på anden sal. I Højhusene var det nemmere, for der var elevator.
Jeg kunne lige akkurat have fire kasser på ladet ad gangen, men så var der også drev i cyklen, når den kom op i fart.

Skottegården

Skottegården er et almennyttigt boligbyggeri, som stod færdigt 1955. Det bestod af omkring 800 lejligheder og et butikscenter. Boligerne var fordelt i tre højhuse med 8 etager og resten i boligblokke med tre etager. Butikscentret -Kastrup Midtpunkt - var ét af Danmarks første. Her var der en række dagligvarebutikker og en biograf.
Biografen frekventerede Nald og jeg ofte i en lang periode.

Søndagsaviser

Søndagsaviserne var ekstra tykke

Skottegården

Højhusene i Skottegården

Kastrup Midtpunkt

Kastrup Midtpunkt 1955

Oldefar som svajer

Det ligger åbenbart til familien af være bud. Her er min oldefar Niels Jensen som cykelbud under krigen i København.

Kastrup Bio

Kastrup Bio

Biografbillet

morfars_ram@aabakken.dk