old times

Bernhard (Ben) og Petra Hansen fra Ærø

Bernhard & Petra
Bernhard og Petra foran deres hjem i Jacksonville

Bernhard Hansen og Petra Rasmussen emigrerede til USA fra deres fødeland Danmark for at søge de muligheder Amerika tilbød til unge mennesker.
Bernhard Hansen blev født den 1. oktober 1894 i Vraa lige udenfor købstaden Ærøskøbing på øen Ærø i det sydfynske øhav. Hans forældre var Rasmus Andersen Hansen (født 1870 i Søby - død 1948 i Ærøskøbing) og Magdalene Christine Petrine Andrea Eriksen (født 1869 Vraa, Ærøskøbing - død 1933 i Ærøskøbing). Hans bedstefar Christen Lauritzen Eriksen byggede de store vindmøller, der blev brugt til at male korn til mel og grut(foder) for bønderne.
Hans far Rasmus Hansen arbejdede på en foderstofforretning på havnen i Ærøskøbing.
Bernhard var den ældste af syv søskende i familien.Han voksede op og gik i skole i Ærøskøbing.

I en alder af 14 startede han som lærling i en købmandsbutik for at lære handel og købmandsskab. Samtiding gik han på handelsskole om aftenen. I 1914, da han var 20 år gammel, blev det vanskeligt at finde arbejde. Da han regnede med at have bedre muligheder i USA, lånte han 500 kroner af sin bedstemor Marie Eriksen og købte en billet til Audubon, Iowa i USA. En gammel ven mødte ham der og bad ham tage med til Kimballton.

 

Ærøskøbing Skole
Ærøskøbing Skole
Han boede på Kimballton Hotel i nogle få dage og fandt så arbejde med at grave grøfter for en landmand 1½ miles vest for Kimpallton. På det tidspunkt havde han kun 5 $ tilbage til at købe støvler og værktøj til at starte i sit nye job.
I 1918 meldte han sig til hæren og deltog i første verdenskrig som amerikansk soldat. Han blev sendt til St. Nazaire i Frankrig og blev hjemsendt i 1919 fra Brest også i Frankrig.På grund af sin deltagelse i første verdenskrig, fik han hurtigt tildelt amerikansk statsborgerskab.
Da han blev hjemsendt slog han sig ned i Jacksonville, hvor han arbejdede for landmænd om sommeren og gik på jagt om vinteren.
I 1922 startede Bernhard en pumpe- og vindmølle salgs- og serviceforretning i "Booth Motor Compagny"s bygninger i Jacksonville.
Indkaldelse WWI
Bernhard Hansens indkaldelse til 1. verdenskrig

Petra
Petra Rasmussen
Den 29 september 1928 giftede Bernhard sig med Petra Rasmussen i Lutheran Church i Harlan. Petra var født den 11. november 1905 i Svendborg. Hun var tvilling og datter af Frans Ludvig Rasmussen og Gertrud Marie Larsen. Petra og hendes tvillingebror Johannes var de yngste af en familie med otte børn. Johannes blev født før midnat og Petra efter, så de havde forskellig fødselsdag. Hun blev døbt og konfirmeret i Vor Frue Kirke i Svendborg.
Hun udvandrede til USA i 1927, hvor hendes brødre Chris og Jim Rasmussen var udvandret til tidligere. Hendes søster Anna Larsen emigrerede til USA fire år senere.
Petra kom til familien Peter Larsen, omkring en mile vest for Jacksonville, for at arbejde som tjenestepige på deres farm.
Det var her hun mødte den lokale vindmøllemand, som kom til farmen for at udføre reparationsarbejde.
Den 1. december 1928 rejste de på bryllupsrejse til Danmark, hvor de også besøgte familien på Ærø. På grund af is i de sydfynske farvande kunne de ikke komme væk fra Ærø, og hvad bruger man så tiden til? De kom tilbage til Staterne den 15. april 1929, og den 8. december blev deres datter Norma født.

Efter de blev gift, boede Bernhard og Petra en kort tid i baglokalerne til hans forretning, men senere lejede de et lille hus længere oppe ad gaden. Deres datter Norma blev som sagt født den 8. december 1929 og deres søn LaVerne blev født den 6. oktober 1935.
I 1933 købte de en isenkramforretning ejet af "Gren Bay Lumber Compagny" og flyttede pumpe- og vindmølleforretningen til disse lokaler. Forretningen blev kaldt og kendt som "Jacksonville Hardware".
De startede byggeriet af et hus bag forretningen. Byggeriet stod på i flere år, hvor de boede i kælderen. De første krigsår betød mangel på byggematerialer og forhindrede dem i at bygge videre på huset, men endelig i 1941 blev huset færdiggjort.
Da elektriciteten kom til området trivedes Bernhards forretning. Han havde lært lidt om elektricitet som ung mand i Danmark, hvor han var beskæftiget ved en lokal elektriker med at installere elektricitet i private hjem, da elektriciteten kom til hans hjemby Ærøskøbing i 1908. Elektriciteten fortsatte med at være en vigtig del af forretningen.
Den 13. august 1941 blev Petra amerikansk statsborger. Hun havde gennem et år deltaget i undervisning to gange om ugen på rådhuset i Harlan. Hun tog til retsbygningen i Omaha, Nebraska og sværgede troskabseden overfor USA. Omkring 100 personer modtog deres statsborgerskab den dag.
I 1960 blev virksomheden solgt til sønnen LaVerne, men Bernhard fortsatte med at være aktiv i forretningen.
I mange år var Bernhard et aktiv medlem af "Veterans of Foreign Wars, Post #941", hvor han var commander i 1944-1945. I årene efter fungerede han som præst ved mange militære begravelser i distriktet. Han var også kasserer for Jackson Township School Board fra 1944 til 1958.
Bernhard var også en ivrig lystfisker. De senere år fiskede han ved Prairie Rose søen hver aften.
Petra elskede håndarbejde af enhver slags. Hun var dygtig til at brodere og exelent til at strikke.

Bernhard Hansen døde den 8. februar 1980 og Petra den 1. februar 1987. Både Bernhard og Petra var loyale og taknemmelige indbyggere i deres adopterede fædreland, the United States of America.

Bernhard HansenBernhard Hansen

Familierelation:

Christen Lauritzen Eriksen
(1840-1922)
Marie Egidie Christine Petersen
(1842-1917)
I
Magdalene Eriksen(1869-1933)
Rasmus A. Hansen(1870-1948)
I
Bernhard Hansen (1894-1980)
Petra Rasmussen (1905-1987)
I
Norma Verne Hansen(1929-)
LaVerne Harold Hansen(1935-2005)


Norma Verne Hansen(1929-)
Gerald Eugene Albertus (1925-1983)
|
Diana Albertus
Gary Albertus
Dennis Albertus
Ellen Albertus
Judy Albertus


LaVerne Harold Hansen
(1935-2005)
Marlene Mae Petersen
(1940- )
|
Layne LaVerne Hansen
Lisa Lynae Hansen
Libby Leah Hansen

Layne LaVerne Hansen
(1964- )
Kristy Lynn Jensen
(1966 - )
|
Benjamin Michael Hansen
Anthony Jacob Hansen

Lisa Lynae Hansen
(1967- )
Gordon Ross Frank
|
Connor Ross Frank
(1999 - )

Libby Leah Hansen
(1972- )
William C. Shelton
|
Michael LaVerne Shelton
Samantha Jean Shelton

 

Hansen familien 1929
Hansen familien samlet i 1929, hvor Bernhard og Petra tog på bryllupsrejse til Ærø.
Bagerst fra venstre: Kirstine Hansen, Anders Petersen, Kristian Hansen, Eleonora Kristensen, Bernhard Hansen,
Petra Rasmussen, Marius Hansen, Anna, Raymond Hansen.
Forrest fra venstre: Hilda Hansen, Magdalene Eriksen, Asta Petersen, Rasmus Hansen, Magda Hansen
.
kontakt